Alla affärstransaktioner kräver förhandlingar. Det handlar om att komma överens om allt från pris, konkurrensklausuler, betalnings- och överlämningsprocesser till varumärkeshantering med mera. Förutom att medla och sköta förhandlingarna mellan säljare och köpare ska du som företagsmäklare även förhandla med din uppdragsgivare och andra intressenter om affärsvillkor och strategier. Med rätt förhandlingsteknik går affären snabbare i lås samtidigt som förutsättningarna att alla parter blir nöjda förbättras.
SFR har ingått ett nytt samarbete med konsultföretaget Yesbridge som erbjuder utbildning och rådgivning inom förhandling och sälj – med beslutspsykologi som grund.
Måndag den 22/9, kl. 10:00-10:45, bjuder Yesbridge grundare och förhandlingsexpert Joakim Aare in till ett Introduktionsseminarium om strategisk förhandlingsteknik.
Seminariet sker online och är kostnadsfritt för SFR:s medlemmar. Boka din plats redan idag genom att mejla oss på info@sfrmaklare.se. Om du har frågor som du vill att Joakim ska ta upp på seminariet, inkludera gärna dem i mejlet till oss.
Om du fick din SFR-auktorisation 2021 eller tidigare är det dags att förnya den. En auktorisation gäller nämligen bara i fyra år och innan den löper ut behöver du ansöka om att förnya den.
För att kunna förlänga din auktorisation krävs att du har fortsatt utbilda dig under din tid som auktoriserad. Du kan t.ex. ha gått våra interna auktorisationskurser (Modul 1, 2, 3 & 4) eller genomfört, för ditt yrke, relevanta kurser hos annan utbildare.
Från och med i höst blir det möjligt att i stället gå en Fortsättningskurs för auktorisationsförnyelse. Denna nya SFR-utbildning förenklar förnyelseprocessen och gör auktorisationen mer likvärdig och kvalitetssäkrad.
Första kurstillfället är tisdag 21 oktober i Stockholm. Utbildningen är en heldagskurs, mellan kl. 09:00-16:00. För dig som inte kan vara med fysiskt erbjuds även digitalt deltagande via Teams.
Föredragshållare är Måns Persson och Christoffer Mangelus, båda är Partners och advokater på advokatfirman Delphi, samt Joakim Aare, förhandlingsexpert på Yesbridge. Föredragen och övningarna innehåller praktiska exempel och verkliga fall som vi analyserar och diskuterar.
Mer information om kursens innehåll, lokal och agenda kommer i augusti, men du kan föranmäla dig redan nu via info@sfrmaklare.se
SFR:s auktorisationsprogram består av fyra kurssteg eller så kallade Moduler, vilka kan genomföras i den ordning som passar dig bäst. Den 11 november kan du gå Modul 2. Kursen är ett halvdagsseminarium mellan kl. 09:00-12:00 och genomförs enbart online via Teams.
Modul 2 fokuserar på företagsvärdering, prismekanismer och finansiella frågeställningar samt fallgropar vid olika modellval och situationer. Du lär dig bland annat olika värderingsmodeller, hur årsredovisningar och bokföring bäst analyseras, vilka nyckeltal som är relevanta och hur de beräknas, vilka fallgroparna är och hur det fungerar med köpeskilling, reverser och tillträdesbalans.
Föredragshållare är Niklas Edler, Partner på Skarpa. Kostnaden för SFR:s medlemmar är 1700 kr* och icke-medlemmar betalar 2500 kr*.
Mer information om kursen och schemat kommer i augusti, men du kan föranmäla dig redan nu via info@sfrmaklare.se
*Alla priser anges exkl. moms.
Förhandlingsexperten Joakim Aare på företaget Yesbridge ger dig kunskapen, den psykologiska insikten och verktygen som gör dig till en skarpare och mer strategisk förhandlare.
Att förhandla framgångsrikt med målet att bägge sidor om bordet ska känna sig som vinnare är ett konststycke och kräver god människokännedom, tajming och träning. Det finns dock några knep och väl beprövade tekniker som ger dig en genväg till att bli en bättre förhandlare.
I den här kursen går Joakim igenom några av förhandlingens viktigaste psykologiska aspekter, teorier och metoder. Du kommer att få bättre grepp om din egen roll som förhandlare och en djupare förståelse för hur köpare och säljare upplever olika situationer och förhandlingstaktiker. Med praktiska exempel visar Joakim hur du enkelt förbättrar förutsättningarna och oddsen inför alla typer av förhandlingar.
Förhandlingsteknik för företagsmäklare sker online den 25 november, kl. 09:00-12:00.
Mer information om kursen och schemat kommer i augusti, men du kan föranmäla dig redan nu via info@sfrmaklare.se
Mötets agenda och dagordning publiceras här på hemsidan senast två veckor före stämman. Du som anmält dig kommer att få en Teamslänk, inklusive dagordning, dagen innan.
Anmäl dig till stämman via info@sfrmaklare.se
De tre redovisningsbyråerna har medgett att de överträtt delar av regelverket, men förstår inte själva i vilken omfattning eller på vilket sätt Länsstyrelsen bedömt deras regelbrott och räknat fram böterna. Med hänvisning till regelverkets otydlighet och bristen på transparens i tillsynen har byråerna överklagat Länsstyrelsens beslut i alla instanser hela vägen upp till Högsta förvaltningsdomstolen (HFD).
Den 27 februari meddelade HDF att de inte beviljas prövningstillstånd och att tidigare beslut därför står fast. De tre byråerna måste därför betala sina sanktionsavgifter på 400 000 kronor, 500 000 kronor respektive 2 800 000 kronor. Du kan läsa mer om detta i tidningen konsulten.
Bättre göra för mycket
Det är inga småsummor det rör sig om och de tre byråernas kamp visar att rättsväsendet visar ingen nåd vid försummelse, glömska, feltolkning eller kanske till och med sjukdom. Även om du som drabbas av böter inte begått något brott, utan "bara" missat att fylla i vissa uppgifter. Vår slutsats och rekommendation är att det är bäst att vara överambitiös i efterlevnaden av penningtvättslagen och Länsstyrelsens föreskrifter. I alla fall till dess regelverket blivit glasklart och omöjligt att feltolka.
På SFR arbetar vi kontinuerligt med att förbättra vår kunskap och dokumentation samt bevaka juridiken och frågeställningarna kring penningtvätt för företagsmäklare. Vi för också en dialog med Bolagsverket om kategoriseringen av rapporteringsskyldiga till penningtvättsregistret. Under hösten hade vi även möten med Länsstyrelsen där mäklarens roll och skyldigheter kring penningtvätt diskuterades.
Under dessa möten framkom bland annat att Länsstyrelsen endast granskar den dokumentation som företagsmäklare ska producera i enlighet med Länsstyrelsens föreskrifter. Övriga penningtvättsfrågor hanteras av Finanspolisen. Länsstyrelsen får inte heller ge exempel på godtagbar dokumentation eller ta fram specifika instruktioner till företagsmäklare/SFR.
Modul 1 är en introduktionskurs i företagsmäkleri och tar bland annat upp grunderna i och juridiken kring förmedlingsprocessen. Detta inkluderar bland annat uppdragsavtal, marknadsföring, budgivning, upprättande av köpehandlingar och penningtvättslagen.
Föredragshållare är Niklas Edler, Partner på Skarpa, som går igenom affärs- och förmedlingsprocessen; Antonia Krzymowska från KRZYMOWSKI Advokater som pratar om penningtvätt och Johan Sandberg, ordförande i SFR, som presenterar SFR:s etiska riktlinjer. Föredragen och övningarna innehåller många praktiska exempel och verkliga fall som vi analyserar och diskuterar.
Kursavgifter och anmälan
Deltagaravgiften är 2500 kr* att delta för SFR:s medlemmar och 3500 kr* för icke-medlemmar.
Anmäl dig till kursen via info@sfrmaklare.se
Du kommer att få en Teamslänk och instruktioner via mejl dagen innan, den 28 april. Observera att du måste ha betalt kursen senast den 22 april för att få tillgång till Teamslänken.
*Alla priser är exkl. moms.
Mer information om auktorisationsprogrammet
Programmet är uppdelat i fyra steg (moduler) där varje del rymmer ett antal seminarier och workshops samt en avslutande examination. Vid fullt genomfört program och godkänd examination blir du auktoriserad företagsmäklare i enlighet med SFR:s nya standard och höga krav på kunskap och affärsmannaskap. Läs mer om auktorisationsprogrammet här >>