Den nya lagen (2023:560) om "granskning av utländska direktinvesteringar" förkortas UDI (eng "Foreign Direct Investment", FDI). I kort innebär UDI att den som planerar att investera i ett företag som bedriver skyddsvärd verksamhet i Sverige är skyldig att anmäla detta till Inspektionen för strategiska produkter, ISP.
Med "skyddsvärd verksamhet" menas företag som bedriver samhällsviktig och säkerhetskänslig verksamhet. Det kan till exempel vara företag som utvinner och säljer råvaror, metaller eller mineraler som är strategiskt viktiga för Sveriges försörjning. Det kan också vara verksamheter som levererar kritisk infrastruktur som är nödvändig för samhällets grundläggande behov och säkerhet.
Med "utländsk direktinvestering" avses investeringar som direkt eller indirekt görs, eller kontrolleras, av aktörer utanför EU. Anmälningsskyldigheten gäller dock inte enbart investerare utanför EU, utan omfattar även svenska och EU-baserade investerare.
ISP:s handläggningsprocess består av två steg, en prövningsfas och en granskningsfas. Prövningsfasen innebär att ISP, inom 25 arbetsdagar efter att en anmälan gjorts, ska besluta om en investering ska lämnas utan åtgärd eller om den ska granskas. Om en granskning görs ska ISP antingen förbjuda eller godkänna investeringen inom tre till sex månader. Standardförfarandet är att beslut ges inom tre månader, men om särskilda skäl föreligger får ISP lämna besked inom sex månader.